Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the kreativluk domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client1/web8/web/wp-includes/functions.php on line 6121
Sopedija - Solana

So je jedinstven proizvod koji nedvojbeno svaka osoba na svijetu direktno ili indirektno koristi.
So o kojoj tako malo znamo, a sastavni dio je svačijeg života.

Često postavljena pitanja

Šta je Tuzlanska so/vakum uparena so?

Natrijum – hlorid je jedna od najrasprostranjenijih soli u prirodi. U kristalnoj formi pojavljuje se kao kamena u praktično svim geološkim formacijama. U formi rastvora nalazi se u morima, slanim jezerima ili u podzemnim ležištima. Tuzlanska so nastaje procesom vakuum uparavanja prečišćene slane vode koja se nalazi u podzemnim ležištima nastale su otapanjem slojeva čvrste kamene soli podzemnim vodama.

Način proizvodnje Tuzlanske soli?

Solana d.d. Tuzla tehnološkim postupkom uparavanja slane vode proizvodi natrijum-hlorid, za potrebe industrija i domaćinstva već 135 godina. Faze procesa proizvodnje soli su: prečišćavanje sirove slane vode, uparavanje prečišćene slane vode i kristalizacija soli, centrifugiranje, sušenje i pakovanje.

Iz koje dubine zemljine unutrašnjosti se crpi tuzlanka so?

Rastvor natrijum hlorida dobijen forsiranim izluživanjem u sonom ležištu Tetima se crpi iz slanih bunara (tzv. Slane komore), koji dosežu dubinu do cca. 500 m.

Zašto je so važna za ljudski organizam/metabolizam?

Natrijum hlorid predstavlja najznačajniju so koja se nalazi u prirodi a neophoda je za funkcionisanje ljudskog organizma. Značaj NaCl za funkcionisanje organizma potiče iz činjenice da je to sastojak svih tečnosti u tijelu čovjeka. Treba imati u vidu da oko 60% težine čovjeka otpada na tečnost. Promjena koncentracije natrijumovih i hloridnih jona može izazvati razne patološke posljedice, jer dolazi do promjene u prometu materije između ćelija i njihovog okruženja.

Zašto je važan optimalan unos joda u ljudski organizam?

Jod je hemijski element iz skupine halogenih elemenata periodnog sustava i kao takav je vrlo reaktivan u svom elementarnom obliku. Optimalan unos joda je bitan za pravilan rast i razvoj tijela (rad metabolizma, održavanje razine energije, zdravi nokti, kosa i zubi, zdravlje reproduktivnog sistema, jačanje imunološkog sistema, prevencija hipotireoze, prevencija fibrocističnih bolesti, pomaže u detoksikaciji, problemi u radu štitnjače i gušavost). Također, vrlo je rijedak u tlu i zemljinoj kori. Geološkim procesima tokom zadnjih nekoliko milijuna godina, jod je većim dijelom “ispran” iz tla i to naročito u kontinentalnim područjima zbog čega je kod stanovništva u tim područjima dolazilo do nedostatnog unosa joda. Jod u naš organizam najčešće unosimo preko kuhinjske soli.

Koji su problemi zbog smanjenog unosa joda u organizam?

Nedovoljan unos joda uzrokuje tzv. poremećaje nedostatka joda ili Iodine deficiency disorders (IDD). U organizmu se nalazi u sastavu hormona štitnjače (tiroksin i trijodtironin) koji učestvuju u regulaciji metabolizma na nivou ćelije. Manjak joda u organizmu uzrokuje povećanje štitnjače, hiperplaziju (tzv.gušavost) a štitna žlijezda tada pojačano radi kako bi nadoknadila manjak hormona. Nedostatak joda se pokazao kao glavni uzrok mentalnih retardacija u svijetu, koji uzrokuje smanjenje kvocijenta inteligencije za 10 do 15 bodova. Jedan od najozbiljnijih posljedica nedostatka joda u majke (trudnice) je kongenitalni hipotiroidizam, koji može rezultirati stanjem koje se naziva kretenizam. Kretenizam je stanje koje se karakterizira mentalnom retardacijom, mutizmom, zakržljalim rastom, odgođenim spolnim sazrijevanjem te drugim fizičkim i neurološkim abnormalnostima.

Razlike u sastavu – kvalitet soli različitih vrsta soli (evaporisana, kamena i morska)?

So/sol je kristal natrijum-hlorida (NaCl) sa primesama drugih soli u zavisnosti od porijekla i načina dobivanja:

  • Evaporisana so/sol se iskopava iz dubine zemlje, a kako bi se pročistila i dobila u obliku u kojem je kupujemo na policama. So je  dobijena industrijskim isparavanjem i kristalizacijom slane vode
  • Morska so/sol se dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode u solanama pri čemu ostaje očuvana u zrncima.
  • Kamena so/sol je so dobivena preradom rude soli
Koliko soli dnevno možemo/smijemo unijeti u organizam?

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO), globalna mreža za jod i Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) preporučuju sljedeće dnevne količine joda:

  • za uzrast 0-6 godina 90 µg/dan
  • starost 7-12 godina 120 µg/dan
  • stariji od 12 godina 150 µg/dan
  • trudnice i dojilje 250 µg/dan

Zbog strategije smanjivanja unosa soli te različitog sadržaja joda u zemlji i hrani, WHO je svakoj državi ostavila mogućnost da koriguje vrijednosti jodiranja soli. Zato se so jodira u skladu sa važećim Pravilnicima i zavisi od države u kojoj se stavlja na tržište.

So kao konzervans
U prehrambenoj industriji so/sol se upotrebljava za konzerviranje hrane. Konzerviranje je postupak kojim se za kraće ili dulje vrijeme sprječava kvarenje lako pokvarljivog materijala ili postiže njegova zaštita od truljenja i propadanja. U postupcima konzerviranja mesa i proizvodnje mesnih proizvoda sol ima antimikrobno djelovanje, što znači da sprečava razvoj i razmnožavanje gnjiležnih bakterija. Inhibitorno djeluje na proteolitičke enzime iz mesa.
So kao antiseptik
Pod antisepticima podrazumijevaju se proizvodi, uglavnom otopine mikrobicidnih tvari koje se nanose na živu kožu ili sluznice s ciljem smanjenja broja mikroorganizama. Jod ima antiseptička svojstva.
Koji je broj proizvoda u kojima se koristi so kao sirovina?

Najznačajniji primarni proizvodi transforamcije soli u hemijskoj industriji su:

  • Hlor,
  • Kalcinirana soda,
  • Natrijum hidroksid,
  • Natrijum sulfat

Također koristi se kao sirovina u prehrambenoj industriji, farmaceutskoj industriji, industriji deterdženata. (cca. 1400 proizvoda)

Zašto SO nazivamo „bijelim zlatom“?

Očuvanje hrane solju jedan je od najstarijih i najvažnijih oblika ljudske tehnologije. Dodavanje soli bila je jedna od najpouzdanijih metoda konzerviranja hrane i njenog transporta. To je soli učinilo neophodnim i izuzetno vrijednim prirodnim resursom. Proizvodnja soli i trgovina soli bili su važan ekonomski faktor još u davnoj povijesti. Sve do ranog modernog doba samo je malo ljudi zapravo moglo priuštiti ovu vrijednu robu. Vlasništvo soli ukazivalo je na bogatstvo.

Koje certifikate o kvalitetu Solana posjeduje?

ISO 9001, HACCP, ISO 9001 : 2015, Halal, Kosher, Fami QS, FSSC 22000