So je jedinstven proizvod koji nedvojbeno svaka osoba na svijetu direktno ili indirektno koristi.
So o kojoj tako malo znamo, a sastavni dio je svačijeg života.

Često postavljena pitanja

Šta je Tuzlanska so/vakum uparena so ?
Natrijum – hlorid je jedna od najrasprostranjenijih soli u prirodi. U kristalnoj formi pojavljuje se kao kamena u praktično svim geološkim formacijama. U formi rastvora nalazi se u morima, slanim jezerima ili u podzemnim ležištima. Tuzlanska so nastaje procesom vakuum uparavanja prečišćene slane vode koja se nalazi u podzemnim ležištima nastale su otapanjem slojeva čvrste kamene soli podzemnim vodama.
Način proizvodnje Tuzlanske soli ?
Solana d.d. Tuzla tehnološkim postupkom uparavanja slane vode proizvodi natrijum-hlorid, za potrebe industrija i domaćinstva već 135 godina. Faze procesa proizvodnje soli su: prečišćavanje sirove slane vode, uparavanje prečišćene slane vode i kristalizacija soli, centrifugiranje, sušenje i pakovanje.
Iz koje dubine zemljine unutrašnjosti se crpi tuzlanka so ?
Rastvor natrijum hlorida dobijen forsiranim izluživanjem u sonom ležištu Tetima se crpi iz slanih bunara (tzv. Slane komore), koji dosežu dubinu do cca. 500 m.
Zašto je so važna za ljudski organizam/metabolizam ?
Natrijum hlorid predstavlja najznačajniju so koja se nalazi u prirodi a neophoda je za funkcionisanje ljudskog organizma. Značaj NaCl za funkcionisanje organizma potiče iz činjenice da je to sastojak svih tečnosti u tijelu čovjeka. Treba imati u vidu da oko 60% težine čovjeka otpada na tečnost. Promjena koncentracije natrijumovih i hloridnih jona može izazvati razne patološke posljedice, jer dolazi do promjene u prometu materije između ćelija i njihovog okruženja.
Zašto je važan optimalan unos joda u ljudski organizam ?
Jod je hemijski element iz skupine halogenih elemenata periodnog sustava i kao takav je vrlo reaktivan u svom elementarnom obliku. Optimalan unos joda je bitan za pravilan rast i razvoj tijela (rad metabolizma, održavanje razine energije, zdravi nokti, kosa i zubi, zdravlje reproduktivnog sistema, jačanje imunološkog sistema, prevencija hipotireoze, prevencija fibrocističnih bolesti, pomaže u detoksikaciji, problemi u radu štitnjače i gušavost). Također, vrlo je rijedak u tlu i zemljinoj kori. Geološkim procesima tokom zadnjih nekoliko milijuna godina, jod je većim dijelom “ispran” iz tla i to naročito u kontinentalnim područjima zbog čega je kod stanovništva u tim područjima dolazilo do nedostatnog unosa joda. Jod u naš organizam najčešće unosimo preko kuhinjske soli.
Koji su problemi zbog smanjenog unosa joda u organizam ?

Nedovoljan unos joda uzrokuje tzv. poremećaje nedostatka joda ili Iodine deficiency disorders (IDD). U organizmu se nalazi u sastavu hormona štitnjače (tiroksin i trijodtironin) koji učestvuju u regulaciji metabolizma na nivou ćelije. Manjak joda u organizmu uzrokuje povećanje štitnjače, hiperplaziju (tzv.gušavost) a štitna žlijezda tada pojačano radi kako bi nadoknadila manjak hormona. Nedostatak joda se pokazao kao glavni uzrok mentalnih retardacija u svijetu, koji uzrokuje smanjenje kvocijenta inteligencije za 10 do 15 bodova. Jedan od najozbiljnijih posljedica nedostatka joda u majke (trudnice) je kongenitalni hipotiroidizam, koji može rezultirati stanjem koje se naziva kretenizam. Kretenizam je stanje koje se karakterizira mentalnom retardacijom, mutizmom, zakržljalim rastom, odgođenim spolnim sazrijevanjem te drugim fizičkim i neurološkim abnormalnostima.

Razlike u sastavu – kvalitet soli različitih vrsta soli (evaporisana, kamena i morska) ?

So/sol je kristal natrijum-hlorida (NaCl) sa primesama drugih soli u zavisnosti od porijekla i načina dobivanja:

 • Evaporisana so/sol se iskopava iz dubine zemlje, a kako bi se pročistila i dobila u obliku u kojem je kupujemo na policama. So je  dobijena industrijskim isparavanjem i kristalizacijom slane vode
 • Morska so/sol se dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode u solanama pri čemu ostaje očuvana u zrncima.
 • Kamena so je so dobivena preradom rude soli
Koliko soli dnevno možemo/smijemo unijeti u organizam ?

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO), globalna mreža za jod i Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) preporučuju sljedeće dnevne količine joda:

 • za uzrast 0-6 godina 90 µg/dan
 • starost 7-12 godina 120 µg/dan
 • stariji od 12 godina 150 µg/dan
 • trudnice i dojilje 250 µg/dan

Zbog strategije smanjivanja unosa soli te različitog sadržaja joda u zemlji i hrani, WHO je svakoj državi ostavila mogućnost da koriguje vrijednosti jodiranja soli. Zato se so jodira u skladu sa važećim Pravilnicima i zavisi od države u kojoj se stavlja na tržište.

So kao konzervans
U prehrambenoj industriji so/sol se upotrebljava za konzerviranje hrane. Konzerviranje je postupak kojim se za kraće ili dulje vrijeme sprječava kvarenje lako pokvarljivog materijala ili postiže njegova zaštita od truljenja i propadanja. U postupcima konzerviranja mesa i proizvodnje mesnih proizvoda sol ima antimikrobno djelovanje, što znači da sprečava razvoj i razmnožavanje gnjiležnih bakterija. Inhibitorno djeluje na proteolitičke enzime iz mesa.
So kao antiseptik
Pod antisepticima podrazumijevaju se proizvodi, uglavnom otopine mikrobicidnih tvari koje se nanose na živu kožu ili sluznice s ciljem smanjenja broja mikroorganizama. Jod ima antiseptička svojstva.
Koji je broj proizvoda u kojima se koristi so kao sirovina ?

Najznačajniji primarni proizvodi transforamcije soli u hemijskoj industriji su:

 • Hlor,
 • Kalcinirana soda,
 • Natrijum hidroksid,
 • Natrijum sulfat

Također koristi se kao sirovina u prehrambenoj industriji, farmaceutskoj industriji, industriji deterdženata. (cca. 1400 proizvoda)

Zašto SO nazivamo „bijelim zlatom“ ?
Očuvanje hrane solju jedan je od najstarijih i najvažnijih oblika ljudske tehnologije. Dodavanje soli bila je jedna od najpouzdanijih metoda konzerviranja hrane i njenog transporta. To je soli učinilo neophodnim i izuzetno vrijednim prirodnim resursom. Proizvodnja soli i trgovina soli bili su važan ekonomski faktor još u davnoj povijesti. Sve do ranog modernog doba samo je malo ljudi zapravo moglo priuštiti ovu vrijednu robu. Vlasništvo soli ukazivalo je na bogatstvo.
Koje certifikate o kvalitetu Solana posjeduje ?
ISO 9001, HACCP, ISO 22000, Halal, Kosher, Fami QS