Kuhinjska so
Kuhinjska varena jodirana so
Kuhinjska varena jodirana so je jedan od rijetkih autohtonih bosanskohercegovačkih proizvoda sa više stoljetnom tradicijom i zavidnim nivoom kvaliteta. Dugi niz godina ostvaruje stabilno visoko tržišno učešće na regionalnom prostoru ali i na tržištu većeg broja zemalja Europe. Visok kvalitet i besprijekorna hemijska čistoća Tuzlanskoj soli omogućava lidersku tržišnu poziciju bez obzira o kojoj se grupi potreba radi, pa stoga opravdano nosi epitet da je jedinstvena po kvalitetu. Količina joda se automatizovanim procesom, podešavajuće i stručno dozira prema zahtjevima i važećim zakonima zemlje uvoznice. Kuhinjsku varenu jodiranu so, prema pakovanju, možemo klasirati u dvije kategorije i to: za široku potrošnju: 1 kg, 5 kg i 10 kg; i za prehrambenu industriju: 25 kg, 50 kg i 1000 kg.
Osnovni podaci o proizvodu
Proizvod | Pak. | Bar kod | ||||
kom | kg | kom | kg | |||
Kuhinjska varena jodirana so | 25 kg | 1 | 25 | 40 | 1000 | 3870009000052 |
Kuhinjska varena jodirana so | 50 kg | 1 | 50 | 21 | 1050 | 3870009000069 |
Kuhinjska varena jodirana so | 1000 kg | 1 | 1000 | 1 | 1000 | 3870009001035 |
Kontrola kvaliteta proizvoda
Kontrola kvaliteta svih ulaznih, procesnih i izlaznih tokova u Solana d.d. Tuzla je temeljni proces osiguranju kvaliteta, koji sinergijskim djelovanjem garantuju kvalitet svih proizvoda Solana d.d. Tuzla. Kontrola kvaliteta se obavlja u vlastitim laboratorijama, kontinuirano u svim procesima, kao i potvrdjivanje kvaliteta u vanjskim laboratorijama.
Kuhinjska varena jodirana so
Ovu grupu proizvoda karakteriše iznimna kvaliteta soli, proizvedene uparavanjem prirodne slane vode, u strogo kontrolisanim uslovima. Jedinstven prepoznatljiv kvalitet “Tuzlanske” soli je njena sipkost – sitna kristalno bijela olakšava kontrolisano doziranje i ravnomjerno soljenje.
Kontinuirani monitoring u toku proizvodnje soli se realizuje kroz automatsku kontrolu doziranja rastvora KIO3, umjeravanje prateće opreme, validaciju procesa.
Konzumiranjem preporučenih količina, kuhinjske jodirane soli doprinosimo očuvanju zdravlja ljudske populacije, sprječavajući razvojne i funkcionalne zdravstvene probleme zbog nedovoljnog unosa joda. Upotrebljava se za proizvodnju namirnica i hrane namijenjene ljudskoj prehrani, kao dodatak hrani, te kao nosač za prehrambene aditive, začine i biološki vrijedne materije (vitamine i minerale).
Fizikalno - hemijske karakteristike proizvoda
NaCl | do 99,7% |
Jod (KIO3) | Po zahtjevu kupca |
E 536 | do 10 mg/kg |
Ca | 0,005% |
Mg | 0,012% |
Vlaga | do 0,15% |
Granulometrijski sastav | < 0,4 mm 80-90% >0,4 mm 10-20% |