So je jedinstven proizvod koji nedvojbeno svaka osoba na svijetu direktno ili indirektno koristi.
So o kojoj tako malo znamo, a sastavni dio je svačijeg života.
Često postavljena pitanja
Šta je Tuzlanska so/vakum uparena so ?
Način proizvodnje Tuzlanske soli ?
Iz koje dubine zemljine unutrašnjosti se crpi tuzlanka so ?
Zašto je so važna za ljudski organizam/metabolizam ?
Zašto je važan optimalan unos joda u ljudski organizam ?
Koji su problemi zbog smanjenog unosa joda u organizam ?
Nedovoljan unos joda uzrokuje tzv. poremećaje nedostatka joda ili Iodine deficiency disorders (IDD). U organizmu se nalazi u sastavu hormona štitnjače (tiroksin i trijodtironin) koji učestvuju u regulaciji metabolizma na nivou ćelije. Manjak joda u organizmu uzrokuje povećanje štitnjače, hiperplaziju (tzv.gušavost) a štitna žlijezda tada pojačano radi kako bi nadoknadila manjak hormona. Nedostatak joda se pokazao kao glavni uzrok mentalnih retardacija u svijetu, koji uzrokuje smanjenje kvocijenta inteligencije za 10 do 15 bodova. Jedan od najozbiljnijih posljedica nedostatka joda u majke (trudnice) je kongenitalni hipotiroidizam, koji može rezultirati stanjem koje se naziva kretenizam. Kretenizam je stanje koje se karakterizira mentalnom retardacijom, mutizmom, zakržljalim rastom, odgođenim spolnim sazrijevanjem te drugim fizičkim i neurološkim abnormalnostima.
Razlike u sastavu – kvalitet soli različitih vrsta soli (evaporisana, kamena i morska) ?
So/sol je kristal natrijum-hlorida (NaCl) sa primesama drugih soli u zavisnosti od porijekla i načina dobivanja:
- Evaporisana so/sol se iskopava iz dubine zemlje, a kako bi se pročistila i dobila u obliku u kojem je kupujemo na policama. So je dobijena industrijskim isparavanjem i kristalizacijom slane vode
- Morska so/sol se dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode u solanama pri čemu ostaje očuvana u zrncima.
- Kamena so je so dobivena preradom rude soli
Koliko soli dnevno možemo/smijemo unijeti u organizam ?
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO), globalna mreža za jod i Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) preporučuju sljedeće dnevne količine joda:
- za uzrast 0-6 godina 90 µg/dan
- starost 7-12 godina 120 µg/dan
- stariji od 12 godina 150 µg/dan
- trudnice i dojilje 250 µg/dan
Zbog strategije smanjivanja unosa soli te različitog sadržaja joda u zemlji i hrani, WHO je svakoj državi ostavila mogućnost da koriguje vrijednosti jodiranja soli. Zato se so jodira u skladu sa važećim Pravilnicima i zavisi od države u kojoj se stavlja na tržište.
So kao konzervans
So kao antiseptik
Koji je broj proizvoda u kojima se koristi so kao sirovina ?
Najznačajniji primarni proizvodi transforamcije soli u hemijskoj industriji su:
- Hlor,
- Kalcinirana soda,
- Natrijum hidroksid,
- Natrijum sulfat
Također koristi se kao sirovina u prehrambenoj industriji, farmaceutskoj industriji, industriji deterdženata. (cca. 1400 proizvoda)