Google+

O nama

Solana je jedna od najstarijih firmi u Bosni i Hercegovini sa tradicijom poslovanja od 1885. godine. Od samoga početka, otvaranja kotla u Simin Hanu, Solana je predstavljala okosnicu razvoja Tuzle i cijeloga regiona. Stoljećima je proizvodnja soli bila osnovna privredna grana u ovome kraju, i Tuzla je svoj razvoj počivala na proizvodnji soli. Veliki napredak na svom razvojnom putu Solana je zabilježila u toku 1970 godine, izgradnjom i puštanjem u rad  novih pogona za proizvodnju vakumirane soli kapaciteta 200.000 t.g. Opremu i tehnologiju za ovu proizvodnju isporučila je poznata svjetska firma Elcher WYES Svicharska što je sa tehničko-tehnološkog aspekta garantovalo pouzdanu proizvodnju i visok kvalitet proizvoda.

solana_panorama

Od svog nastajanja pa sve do danas Solana d.d. Tuzla, osim povremenih zastoja (remont) nije prekidala proces proizvodnje.

U 2006 godini ostvaren je fizički obim proizvodnje u visini od 80.790 t. Sa tendencijom stalnog rasta ka projektovanoj vrijednosti kapaciteta proizvodnje. Pored proizvodnje soli kao osnovne djelatnosti oživljava i nove razvojne Programe iz oblasti prehrane, farmacije i higijene na bazi dorade soli. Ovi programi predstavljaju trajnu poslovnu orjentaciju fabrike u narednom periodu.

Solana Tuzla za obavljanje svoje poslovne djelatnosti raspolaže površinom od 79 hiljada kvadratnih metara, od čega je 51 hiljada kvadratnih metara otvoreni prostor koji se sastoji od parkovskih, zelenih i asfaltiranih površina, te platoa. Fabrički krug je uređen i posjeduje adekvatnu industrijsku infrastrukturu, s uređenim putevima, željezničkim kolosijekom, trafostanicom, te pumpnom stanicom.

Proizvodni objekti Solane smješteni su u osam hiljada kvadratnih metara, objekti održavanja u 4,5 hiljade, skladišta ulaznih roba i repromaterijala u pet hiljada, dok skladišta gotovih proizvoda zauzimaju površinu od 8,5 hiljada kvadratnih metara.

U krugu Solane su i objekti vatrogasne službe, objekti obezbjeđenja, garažni depoi i sklonište, kao i upravna zgrada, poslovni prostori, restoran, ambulanta, garderobe, kupatila. U četiri hiljade kvadratnih metara organizovan je muzej s galerijom i postrojenjem stare Solane, sačuvan kao spomenik industrijske tradicije.

U okviru vlasničke strukture i upravljanja, Fabrika egzistira kao Dioničko društvo  i zapošljava  420 radnika.

Na vrlo zavidan nivo podiže proizvodnju i kvalitet svojih proizvoda koji su prepoznatljivi na tržištu BiH kao i na tržištima : Srbije, Hrvatske, Slovenije,
Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Solana d.d. je razvila i primijenila sistem upravljanja kvalitetom u skladu sa ISO 9001:2000 koji je certificiran od strane Njemačke certifikacijske kuće DQS
i domaće certifikacione kuće BH certifikat. Sa našim asortimanima proizvoda nastojimo zadovoljiti ukuse potrošača koji su naša razvojna vodilja.

Trajno opredjeljenje nam je uvažavanje zahtjeva kupaca i razvijanje  dobrih poslovnih odnosa sa partnerima i stoga im pristupamo s posebnom pažnjom  u otvorenoj i odgovornoj komunikaciji.